C Vitamini Deposu Karalâhana

Tarih: 01.28.2019
 

Kış geldiği zaman hastalıklara karşı koruma sağlamak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen herkes C vitamini desteği olarak portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi narenciye ürünlerine yönelir. Portakal her ne kadar C vitamini denince akla gelen ilk meyve olsa da esasında öyle değil. Çünkü en az portakal kadar karalâhana da C vitamini deposudur. 100 gram karalâhanada 120 mg C vitamini bulunuyor. Yetişkin bir erkek 90, kadın ise 75 mg C vitamini alması gerekiyor. Bir porsiyon karalâhana ile günlük C vitamini ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Ayrıca karalâhanada; A, B, C, E vitamini ve potasyum, kükürt, kalsiyum, bakır, demir ve magnezyum bulunuyor. Hem çiğ hem de pişirilerek tüketilen karalâhana, oldukça faydalı bir besin.
Kansere karşı koruyucu ve önleyici rol oynar
Karalâhananın özünde lupeol, sülfürofan, sinigrin gibi kansere karşı özel bileşenler yer alıyor. Bu bileşenler, kanserin vücutta büyümesini, yayılmasını önlemede etkilidir. Çin’de yapılan bir araştırma neticesinde, bilim insanları, Çinli kadınlar üzerinde yaptığı karalâhana ve kanser ilişkisinde karalahananın meme kanserine yakalanma riskini düşürdüğünü raporlamıştır. Karalâhana anti-inflamatuar özellikleriyle kanserli hücrelerle savaşır. Karalahana bu özelliği sayesinde eklem, alerji ve enfeksiyon gibi rahatsızlıklarda da iyileştirici rol oynuyor.
Göz sağlığına iyi gelir
Beta-karoten kaynağı besinlerin başında karalâhana yer alıyor. Beta-karoten bilindiği üzere göz sağlığında olumlu etkileri olan bir kaynaktır. Yaş ilerledikçe ilerleyen göz problemlerini önlemede, yavaşlatmada karalâhanadaki beta-karotenin etkisi büyüktür. Gözün arka bölümünde yer alan retina tabakasında meydana gelen tahribat neticesinde katarakt rahatsızlığı oluşur. Beta-karoten tam anlamıyla bunu önlemeye yardımcı olur.
Kemik erimesini önler
Osteoporoz ve kemik erimesi belli bir yaştan sonraki tüm kişiler için ciddi rahatsızlıklardandır. Kemiklerde yaşanılan erime neticesinde güç kaybı, duruş bozukluğu, iskelet yapısında bozulmalar ve farklı yan etkiler çıkabiliyor. Özellikle kadınlar daha riski gruptan kabul ediliyor. Karalâhanada kalsiyum, magnezyum ve potasyum yer alıyor. Bu üç mineral, kemik sağlığına olumlu etkiler kazandırıyor, kemik yapısını güçlendirerek yaşam kalitesini yükseltiyor.
Yaşlanmayı yavaşlatır, cildi yeniler
Potasyum kansere ve kemik yapısına olduğu kadar cilde de dosttur. Potasyum, kan damarlarının genişlemesini ve kan akışının daha kolay olmasını sağlar. Bu durum ise cildi olumlu etkiler. Aynı zamanda kalp krizi, felç, inme gibi ciddi rahatsızlıklar azalır. Cilde antioksidan özellikler ileten karalâhana; cilt lekelerini önler, kırışıklıkların oluşumunu yavaşlatır, yaraların – sivilcelerin çabuk iyileşmesini sağlar, siyah noktaları önler ve renk eşitsizliğini giderir.
Kilo vermeyi kolaylaştırır
Karalâhana her zaman diyet yapanların bir numaralı besinlerinden biri olmuştur. Karalâhana, lifli bir besin olup düşük kaloriye sahiptir. Kanı temizleme, iltihap oluşumunu önleme gibi özellikleri sayesinde zengin bir detoks besini kabul ediliyor. Karalâhanalı tariflerle dengeli beslenmek, sindirim sistemini rahatlatmak ve kilo vermek kolaydır.
Serbest radikallerle savaşır
Vücuttaki zararlı bakteriler, serbest radikaller sağlığı olumsuz yönde etkiliyor. Lahanada bulunan zengin mineraller, vitaminler ve özel bileşenler, bünyeyi güçlendiriyor. Karalâhana toksinlerden arınmayı kolaylaştırıyor, böbrek taşlarının oluşumunu önlüyor, kanı temizliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
C vitamini desteği veriyor
Olmazsa olmaz vitamin ihtiyaçlarından biri olan C vitamini, karalâhanada bolca bulunuyor. C vitamini öncelikle bağışıklık sistemini güçlendiriyor sonrasında ise cildi yeniliyor, koruyor, onarıyor. Öte yandan kanserden depresyona kadar birçok rahatsızlıkta C vitamini önleyici, iyileştirici rol oynuyor. Hem C vitamini yönü ile hem de lifli bir besin olması sebebi ile karalâhana mükemmel bir sindirim sistemi dostu besindir.