Faranjit Nasıl Geçer? Faranjite Ne İyi Gelir?

Tarih: 12.24.2018
 

Soğuk havaların gelmesiyle birlikte farenjit rahatsızlıkları da yaşanmaya başladı. Farenjit, baharda çiçek polenlerinden, aşırı soğuk tüketimden, kışın ise sert havalardan ötürü ortaya çıkıyor. Farenjit en basit ve açık tanımıyla boğaz iltihabı anlamına geliyor. Ağız ve burun kanalında oluşan iltihaplanmadır. Boğazda görülen; yanma hissi, ağrı, yara, yutkunma güçlüğü, iltihap, ses kısıklığı, sürekli öksürük gibi etkenler farenjidin belirtileridir. Farenjit, akut ve kronik olmak üzere iki türe ayrılır. Akut farenjit; ses kısıklığı, boğaz kuruluğu, halsizlik, burun akması ile kendisini gösterirken kronik farenjit ise; yutkunma zorluğu, boğazda gıcık, boğazı temizleme dürtüsü, yanma şeklinde kendisini gösterir. Farenjidin nedenleri; kötü bakteriler, virüs, sigara, alkol, kirli hava, kuru hava, aşırı sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerdir.
İşte Farenjide iyi gelen ve geçmesini sağlayan şeyler;
Zencefil: Üst solunum yolları iltihaplandığında, tıkandığında açmak için en iyi besin zencefildir. Zencefil aynı zamanda mikropları vücuttan atma özelliği gösterdiğinden farenjit tedavisinde etkilidir. Zencefili, çayın, sütün veya salataların içine ekleyerek tüketebilir, tedavinize katkıda bulunabilirsiniz.
Zerdeçal: Boğazdaki tüm mikroplardan arınmak, solunum yolunu rahatlatmak ve göğüsteki ağrıyı hafifletmek için zerdeçal en doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Bir çay kaşığının ucuyla alacağınız zerdeçalı sütle birlikte karıştırıp kaynattıktan sonra bal ilave edip günde iki defa içmeniz yeterli. Sütü kaynar şekilde değil ılıdığında içmelisiniz. Birkaç gün düzenli içmeniz halinde farenjitten kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Nane: Nane ve limon boğaz ağrılarında uygulanan ilk akla gelen tedavidir. Her evde bulunan naneyi taze olarak çiğnemek veya çayını hazırlayıp içmeniz, solunum yollarınızı rahatlatır ve daha rahat nefes almanızı sağlar.
Limon: C vitamini deposu limon, elbette farenjit ile mücadele eden ve mikropların vücuttan atılmasını sağlayan en etkili ürünlerden biri. Limon suyu ve saf suyu karıştırıp gargara yapmak boğazınıza iyi gelir. Limonlu ılık su içmeniz aynı şekilde hem rahatlatır hem de mikropların atılımını hızlandırır.
Fesleğen: Kan akışını hızlandırmasıyla bilinen fesleğen, aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Farenjit veya herhangi bir boğaz rahatsızlığınızda fesleğeni çay olarak demleyerek içebilir ve boğazınızdaki zorlayıcı etkileri hafifletebilirsiniz. Fesleğen çayını balla tatlandırarak günde 2 fincan içebilirsiniz. Daha hızlı bir tüketim için ise birkaç dal fesleğen çiğneyebilirsiniz. Fesleğen ile birkaç gün içerisinde rahatlarsınız. 
Bal: Geçmişte birçok hastalığın tedavisinde balı ilaç olarak kullanırlarmış. Balın içerisindeki güçlü bileşenler, antioksidan maddeler boğazdaki tüm problemlere iyi geliyor. Ballı su, ballı süt, balla hazırlanan bitkisel çaylar farenjit tedavisinde çözüm sağlıyor, boğazı rahatlatıyor.
Sarımsak: Sarımsağın solunum yolu hastalıklarında koruyucu, önleyici ve tedavi edici özelliği vardır. Özellikle göğüs bölümünde hissedilen ağrılar için çok etkilidir. Düzenli sarımsak tüketmenin kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini düşürdüğü, yapılan bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. Farenjit olduğunuzda sarımsak çiğneme, yutma, çay şeklinde tüketme yöntemlerini deneyebilir, tedaviyi hızlandırabilirsiniz.  
Faranjit Olunduğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Her hastalık gibi farenjit de bol dinlenmeyle geçer, özellikle boğazı, sesi çok yormamak önemlidir.
  • Çok kuru, kirli, kötü havanın hâkim olduğu yerlerde durmamak gerekiyor.
  • Sigara ve alkol tüketimi bırakılmalıdır.
  • Yiyecek ve içecekler, çok sıcak veya soğuk olmamalıdır, oda sıcaklığında tercih edilmelidir.
  • Vücudu aşırı olmamak kaydıyla ideal sıcaklıkta tutmak gerekir.
  • Boğazı temizleme çabasından uzak durulmalı, boğazın tahriş olması önlenmelidir.
  • Bol bol su içerek boğazın yumuşamasını, nemli kalmasını sağlamak önemlidir.
  • Boğaz ağrısını hafifletmek için tuzlu su ile gargara yapılabilir.